NAVIGACIJA

Zavedanje samega sebe

Anthony de Mello je napisal odlično knjigo z naslovom Awareness (Zavedanje), ki govori, kako, v prenesenem pomenu, spimo skozi življenje in se ne zavedamo samega sebe in še manj okolice okrog sebe. Spimo.

Tarejo nas problemi. Skrbi nas, kaj se bo zgodilo jutri. Ali zakaj ste se včeraj osramotili pred gručo ljudi, le kaj si sedaj mislijo o vas; in to potem v glavi meljete še naslednja dva tedna. Ni vam jasno, zakaj vas je natakarica tako osorno postregla, ko pa ji itak plačate. Ne pomislite na to, da ima lahko tudi ona slab dan. Spite. Ne vidite ne sebe ne drugih. Vidite samo zloščene čevlje, obleko, telefon, avto in druge materialne dobrine, ki prinesejo še tisto zadnje in edino veselje. Zbudite se!

Po glavi vam krožijo misli, za katere ne veste, ali so sploh še vaše. Namesto lastnih misli se pretakajo poročila včerajšnjega dne. Kaj, če to doleti vas? Vaše otroke? Kaj bo potem? Ker spite, ne morete kontrolirati svojih misli. Zanima vas, zakaj sta soseda šla narazen. Kako je lahko zapustil svojo družino. Kako je lahko, prasec?! Zbudite se! Nimate predstave, kaj se dejansko dogaja v vas samih, kaj šele okrog vas.

Vam takšne misli izboljšajo kvaliteto življenja? Ne! Uničujejo vas. Ko se končno zbudite, vas ne zanima, kaj delajo drugi, kje so in zakaj so naredili to in to. Preveč boste zaposleni s samim sabo, da bi opazili, kaj delajo sosedje.

Ko se zbudite, postanete gospodar svojih misli, zavedate se, o čem premišljujete, kaj je uporabno, kaj vam koristi in kaj vas spravlja v obup. Še vedno imate slabe dneve, vendar to sprejmete kot minljivo, opazite svoja čustva, jih pustite in opazujete. Kot da čustva in bolečina niso del vas. Samo opazujete.

Nobenih čustev ne smete potlačiti vase. Pustite, da tečejo skozi vas, opazujete proces. Na telo glejte kot na nekaj začasnega, kjer prebivate. Telo se stara, um ne. Vi ste gospodar svojega telesa in misli. Prvi korak do prebujenja je preprost – živite v tem trenutku in opazujte vsako misel, ki se vam prikrade v um. Če menite, da je misel slaba, se ne bojujte z njo, ampak preprosto pustite, da gre naprej, in jo izdihnite. Ne poskušajte je niti pozabiti. Preprosto jo pustite po liniji najmanjšega odpora.

Kadarkoli mislite, da boste eksplodirali zaradi počasnega voznika pred seboj, dolge vrste v trgovini ali skupine pijancev, ki popivajo pod vašim oknom, se osredotočite na dihanje. Na vsak dih in izdih. Opazujte, kako zajamete zrak, ki vam napolni pljuča. Ne morete biti osredotočeni na dve stvari hkrati. V trenutku, ko se osredotočite na dihanje, ne morete biti poleg tega še jezni. Stvar je tako preprosta in deluje. Tudi pri razgrajačih pod oknom boste dosegli več, če jih prijazno in umirjeno prosite, da se umaknejo. Stresanje jeze ni zdrav način komuniciranja. Ne za druge, še manj za vas.

Narava je eliksir za dušo. Nas poživi. Umiri dušo in izkristalizira misli. Ne potrebujete posebne meditacije ali joge. S sprehodom skozi gozd boste prejeli prav toliko koristnega ali celo še več. Poslušajte šumenje vode, listja in petje ptic. Povonjajte cvet in skočite v lužo. Zbudite se in živite.

Zavedanje samega sebe

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu