NAVIGACIJA

Zapustite varno zavetje

Najbolj umirjeno se počutimo v varnem zavetju. V varnem zavetju službe za nedoločen čas. V varnem zavetju toplega doma. V varnem zavetju moža ali žene. V zavetju štipendije. Sami veste, kaj je vaše zavetje. Razmislite.

Dobra stran tega je, da se tam počutimo varno, kot bi bili nekje na mehkem travniku, polnem samih dišečih rožic, na roza planetu najlepše galaksije. Slaba stran pa, da smo na tej točki zastali in sploh ne razmišljamo več, da bi se izpostavili. Morda nekateri o tem razmišljajo, vendar si ne upajo narediti odločilnega koraka.

Če živite doma, pri starših, to nikakor ne pomeni, da si morate na silo skočiti v lase in zapustiti dom. Nasprotno! Poiščite si službo, za začetek najemite poceni stanovanje ali sobo in začnite graditi svojo prihodnost. Prepričan sem, da imate starše, prijatelje ali sorodnike, ki vam bodo bodrilno pomagali pri selitvi in postavljanju na noge. Nikjer ne piše, da morate vse narediti sami in takoj. Konec koncev, tudi vi boste nato pomagali njim, jim vrnili pomoč, ko jo bodo potrebovali.

Ta korak, da zapustite svoje varno zavetje, je tako zelo pomemben, da bi ga moral zapisati kar čez celo stran. Namreč, če se želite naučiti plavati, se tega ne boste naučili tako, da boste celo življenje čofotali v luži! Lahko preberete vse knjige o plavanju in pogledate vse filme o tem. Medtem ko se tega, če se odločite skočiti iz luže v globoko vodo, lahko naučite v nekaj urah (če ne kar minutah). Še najbolje s pomočjo nekoga, ki že ima izkušnje na tem področju.

Saj vam ni treba znati že prvi dan plavati hrbtno in skakati s petmetrske skakalnice. Začetno zastavljen cilj je, da se obdržite nad vodo. Nato plavajte in plavajte. Vsak dan se učite novih spretnosti, dokler zadeve ne obvladate. Ko boste pripravljeni, se lahko prijavite tudi na olimpijske igre. Dokler čofotate po luži in sanjate, se ne bo zgodilo popolnoma nič. Izpostavite se!

Če si sposojate denar od staršev, ne glede na vaše trenutno finančno stanje, si recite: Dovolj je, dovolj! Od danes naprej si ne sposodim niti evra več. In se tega držite! V trenutku namreč, ko se s tem sprijaznite, vam bodo možgani začeli delati popolnoma drugače. Začeli bodo iskati rešitve. Rešitve, kako plačati položnice, kakšne izdelke in storitve lahko ponudite trgu. Kako pošteno zaslužiti denar in kako zmanjšati lastne stroške.

Tudi pri ustanavljanju podjetja ni nič drugače. Morda že imate od nekdaj željo in bi naredili vse, da bi delali samostojno. Ampak, si govorite, če bi bili le davki manjši in če ne bi bilo recesije in če ne bi bilo politikov in če ne bi imel otrok ..., potem bi pa zares takoj ustanovili podjetje, mar ne?

Prenehajte iskati izgovore. Izpostavite se! Začnite plavati. Plavajte s tokom, ne proti njemu. To bo vsekakor laže. Vendar plavajte! Migajte!

V trenutku, ko boste stopili iz varnega zavetja, boste začutili svobodo. Sledilo bo nekaj padcev in vzponov. In še nekaj padcev in vzponov. To je življenje. Vendar, večkrat ko se boste od padca pobrali, močnejši boste postali. Modrejši, bolj izkušeni. In predvsem bolj živi! Doživeli boste cel spekter čustev. Od tistih, ko rečemo, da nam gre vse narobe, vse do onih: oh, kako je življenje lepo!

Zato: zapustite svoje varno zavetje.

Zapustite varno zavetje

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu