NAVIGACIJA

Trdo delo

Obstaja prepričanje, da je osemurni delovnik pet dni na teden dovolj. S tem se delno strinjam, če želimo obdržati življenje v ravnovesju. Vendar ni dovolj, če želite izstopiti iz povprečja. 

Predvsem na začetku karierne poti. Pri povprečju nikakor ne mislim na količino zasluženega denarja v primerjavi s sosedom, ampak na življenjski slog, pisan na vašo kožo. Lahko namreč zaslužite nadpovprečno plačo v službi, ki vas ne veseli. V tem primeru ste zombi, ki se zjutraj zbudi in gre v službo. Čas pri tem tiho beži pred vašimi očmi.

Zakaj bi nekdo po lastni volji tretjino svojega življenja preživel v stanju stresa in nezadovoljstva?

Naslov trdo delo je kanček zavajajoč. V trenutku namreč, ko pričnemo delati stvari, ki nas veselijo, to ni več trdo delo. Postane v bistvu hobi. Ampak, tudi vsak hobi zahteva vložek v smislu energije, truda in predvsem časa. Koliko časa? Po želji. Najbolje je seveda, če sploh ne gledate na uro, ampak delate zase. Glejte predvsem na opravljeno delo in stanje energije v sebi.

Po opravljenem delu si vzemite odmor, napolnite baterije oz. zamenjajte aktivnost. Po nekaj urah miselnega dela se je užitek odpraviti na sprehod. Takšni kontrasti gredo z roko v roki. Gibanje in svež zrak nas bosta prevetrila in nam napolnila baterije.

Včasih slišim komentar, kako mi je lepo. Zjutraj vstanem, kadarkoli želim, delam zase, in to kar na domu, uživam nestresno življenje in pri vsem tem počnem to, kar me veseli. Ne vedo pa, da sem do tega trenutka – kot sicer marsikdo drug – vložil ogromno prostega časa, neprespanih noči in trdega dela. Medtem ko nekateri čas preživljajo za meni nesmiselne stvari, se raje ukvarjam s produktivnimi dejavnostmi, programiram ali berem knjige, ki mi lahko pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev. Vsak izmed nas namreč svoj čas nameni za določene aktivnosti. Zato se odrecite stvarem, v katerih ne vidite pozitivnih rezultatov, kot so: televizija, branje novic, nepotrebne kavice, poslušanje negativnih ljudi ... Če na dnevni ravni prevladujejo neproduktivne dejavnosti, ste lahko prepričani, da se bo celo življenje zrcalilo v neproduktivnosti. Kar vlagate v življenje, to vam življenje vrne! Tako preprosto je to.

Pri tem moram poudariti, da takšen način ustreza mojemu trenutno izbranemu življenjskemu slogu. Tudi čas za zabave in druženja se najde. Vse more biti v ravnovesju. To je za vsakega posameznika drugačno. Vsak mora zase ugotoviti, kaj in koliko česa potrebuje. Nekateri potrebujejo veliko druženja, drugi manj.

Če trdo delate cele dneve in pri tem ne dobite želenih rezultatov, razmislite! Razmislite, kaj delate narobe. Prilagodite načrt! Poiščite malenkosti, ki jih najlaže spremenite in ki posledično prinesejo velike pozitivne spremembe. Eno jabolko na dan bo zelo izboljšalo vaše zdravje. Tako majhen korak, vendar tako velik učinek. Poiščite takšne malenkosti v vaših dejavnostih in jih izboljšujte tako dolgo, dokler ne uspete. Če čutite, da ideja res ne gre nikamor in to podpirajo tudi številke oz. rezultati, potem zamenjajte dejavnost. Ali se posvetite drugi ideji oz. službi. V takem primeru ne zapravljajte časa.

Pišem, da je potrebno odrekanje. Odrekanje po lastni volji. Beseda odrekanje ima v osnovi zelo negativni prizvok. Če se nečemu odrečemo, dobimo namreč občutek, da bomo v določeni stvari prikrajšani. To pa nikakor ni res, če počnemo stvari, ki nas veselijo. Namesto besede odrekanje lahko uporabimo besedo izbira. Veseli nas ogled nogometne tekme in branje knjige. Oboje počnemo radi. Ne odrecite se torej določeni stvari, ampak izberite. Morda bomo izbrali knjigo, medtem ko bo nekdo drug raje izbral tekmo.

Ker izbiramo po lastni volji, bomo morda drugič izbrali nogometno tekmo in se prepustili nogometnemu vzdušju. Vedno je izbira. Če vsak dan izberete enako, potem to ni več izbira, ampak rutina. Rutina sicer ni slaba stvar, če gre za naše oz. tuje dobro.

Kot smo ugotovili, imamo vedno izbiro. Zakaj ne bi potem izbirali stvari, s katerimi lahko sebi in drugim naredimo čim več koristnega. Namesto televizijske oddaje izberite svoj hobi. Morda risanje ali ples, ki vas v resnici veseli celo bolj kot pasivno gledanje v ekran. Postanite aktivni. Namesto ure in ure preživetega časa na socialnih omrežjih izberite knjigo. Seveda ne kakršnokoli knjigo. Izberite knjige, iz katerih se lahko naučite kaj novega. Knjige, ki vas bodo naredile pametnejše in modrejše. Osebno in poslovno.

Ko se boste naveličali, izberite kakšno s popolnoma drugega področja. Širite obzorja. Morda preberete erotično, kot je Kamasutra. Vso to znanje uporabite aktivno v praksi. Odvisno od področja, ki vas trenutno zanima. Prepričan sem, da bo tudi ta knjiga, ki jo berete, imela pozitiven vpliv na vašo osebnost in delo. Berite, ne zato, ker želite postati knjižni molj, ampak zato, da dobite nove ideje. Ideje, ki vam bodo izboljšale, olajšale in popestrile življenje. S tem, ko boste postali zakladnica znanja in izkušenj, boste pomagali tudi drugim. Vede ali nevede. Ljudje se bodo obračali na vas. Na vašo pomoč in izkušnje. Sem že omenil, da postanite aktivni?

Počnite raznovrstne stvari. Podajte se na pot znanja in trdega dela. Uživajte v dolgih in napornih dneh. Vložite energijo v dejavnosti, ki se bodo zagotovo povrnile. Tudi v obliki denarja. Uživajte v vsakem trenutku. Verjemite vase in svoje zmogljivosti. Po trdem in opravljenem delu si privoščite pošten in zaslužen počitek.

Trdo delo

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu