NAVIGACIJA

Spremljanje rezultatov

S čimer koli se ukvarjate, vedno lahko spremljate rezultate. Če se ukvarjate s športom, lahko merite obseg bicepsov. Če ste na shujševalni dieti ali če želite obdržati težo, lahko rezultate merite s tehtnico.

V šoli lahko rezultate merite z ocenami. Pri branju knjig lahko spremljate število prebranih knjig ali čas, ki ga dnevno namenite za branje. Štejete lahko število popitih kav na dan. Število prehojenih kilometrov. Vse, kar želite spremljati in izboljšati.

Karkoli! Če izboljšujete svoje komunikacijske sposobnosti, lahko spremljate, do koliko novih ljudi ste danes pristopili in spregovorili nekaj besed. Ali do koliko punc ste pristopili. Koliko držav ste obiskali. Vedno lahko napredek spremljate. Se sprašujete, zakaj je to dobro?

Razlog je predvsem v tem, da si s temi podatki pomagamo pri načrtovanju prihodnosti. S pridobljenimi rezultati lahko ugotovimo, ali se gibljemo v pravi smeri ali tonemo navzdol. Zato potrebujemo konkretne številke. Predvsem na začetku.

Meritev ne bomo opravljali vse življenje, ampak samo tako dolgo, dokler ne ugotovimo vzorca. To je morda lahko kar kmalu. Samo nekaj dni, mesecev ali let. Odvisno od področja.

Če se v naslednjih nekaj dneh vsako jutro postavite na tehtnico in si v razpredelnico zapišete težo, boste kar hitro ugotovili, da pri kontrolirani prehrani morda nihate komaj nekaj gramov gor ali dol. Ugotovili boste celo, kdaj in zakaj nastopi ta razlika.

Na finančnem področju je stvar podobna. V začetku, ko moramo paziti na vsak evro, bomo na eno stran zapisali vse prihodke, na drugo stran vse odhodke. Zajeli bomo popolnoma vse in to zapisovali v razpredelnice. S tem bomo namreč kar hitro ugotovili, koliko dejansko zapravljamo. Kakšne razvade imamo in kje mečemo denar skozi okno. Čez nekaj mesecev takega zapisovanja ne bomo več potrebovali, ker bomo s tem že vešče upravljali. Seveda lahko nadaljujete in vnašate podatke tudi kasneje. Priporočam seveda delo kar z računalnikom, ker je tako laže obdelovati podatke in primerjati rezultate.

Tudi v podjetništvu boste merili rezultate. Število strank, število izdelanih projektov, število uspešno izpeljanih projektov proti propadlim … karkoli! V trenutku, ko začnete razmišljati v številkah, lahko številke preobračate in poiščete možnosti za doseganje boljših rezultatov.

Vsekakor je kvaliteta pomembnejša od kvantitete, vendar, če rezultatov nimate s čim primerjati, potem tudi kvaliteta ne pomaga kaj dosti, mar ne? Zato, spremljajte rezultate!

Vmes in po zaključku merjenja, rezultate primerjajte. Poglejte nazaj, koliko prihodkov ste pred leti prejeli na transakcijski račun in kakšen dobiček je pri tem nastal. Ste sedaj boljši ali slabši? Kaj pa čas, ki ga namenite za druge? Ga namenite manj ali več? Vaša teža gre navzgor ali navzdol? Naredite statistiko, narišite grafe! Uporabite domišljijo in naj vam grafi pomagajo izboljšati življenje!

Nikakor tega ne počnite zato, ker morate. Spremljajte rezultate predvsem zaradi tega, ker želite izboljšati svoje stanje na različnih področjih in pri vsem tem uživate.

Spremljanje rezultatov

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu