NAVIGACIJA

Samozavest

Samozavest ogromno pripomore k temu, kako gledamo na življenje in kako se spopadamo z vsakodnevnimi situacijami. Vsaka situacija nam del samozavesti odvzame ali nas utrdi. Nič ni stalnega. Samo od nas samih je odvisno, kako se odzivamo na situacije. 

Zato si prizadevajmo za osebnostni razvoj, »delajmo na sebi«. Zavedajmo se. Spremenimo življenjsko filozofijo. Vsak dogodek sprejemajmo kot novo izkušnjo, iz katere se vedno naučimo kaj novega. Vsaka izkušnja naj nas naredi boljšega, močnejšega in predvsem samozavestnejšega. Pomembno je, da dogodkov in pripetljajev nikoli ne jemljemo osebno. Jemljemo jih, kot da se dogajajo nekomu drugemu. Laže je objektivno gledati na dogajanje, čeprav se te slabe stvari dogajajo ravno nam.

Morda imamo samozavest že tako načeto, da ne zmoremo več niti osnovnega komuniciranja z vrstniki ali sodelavci, kaj šele nastopati pred skupino ljudi. V takšnih primerih je najboljša praksa, da gremo po korakih. Določene stvari nam samozavest jemljejo, druge polnijo. Zato je pomembno, da bo tistih pozitivnih vsaj v začetni fazi čim več. Toliko, da dobimo dober občutek. Ni treba, da so to veliki dogodki, lahko so prav preprosti, kot je prijazen, samozavesten pozdrav blagajničarki v trgovini. Vendar, če želimo, da nas takšni dogodki napolnijo, moramo biti v takih trenutkih pri stvari. Pozdrav brez pogleda v oči in z mislimi nekje pri jutrišnjemu dnevu ne bo dosti pomagal pri samozavesti.

Pomembnejša od samih dogodkov je torej prisotnost oziroma zavedanje v posameznih situacijah. V sedanjem trenutku. Tudi če nam kdo reče kaj slabega, grdega ali žaljivega, naj to ne vpliva na našo samozavest. To je problem one druge osebe, ne nas. Tudi takšne situacije lahko obrnemo sebi v prid. Žaljive besede iz tujih ust ne smejo imeti nikakršnega vpliva na nas. Saj poznate tisto, kar so nam govorile mame: Kot bi steni govoril! Uporabite to v takšnih neprijetnih situacijah. Še več, nasmehnite se človeku. Krasen občutek.

Vsako situacijo obrnite sebi v prid. Iz dneva v dan po malih korakih gradite samozavest. Naučili se boste, da se nihče več ne more igrati z vami in vašimi čustvi. Ne šef ne partner, nihče vam ne bo več zbijal samozavesti. To se sicer se ne bo zgodilo takoj, zato: Začnite z malimi koraki.

Ne iščite samozavesti v iskanju pozornosti ali potrjevanju. To je slepa ulica. Niti v lepih ocenah, novih telefonih ali športnem avtomobilu. Velika razlika je, ali avto kupite za "svojo dušo" oz. hobi ali zaradi dvigovanja samozavesti. Ali se oblačite v lepa oblačila, ki vas delajo samozavestnejše. Kaj pa potem, ko oblačila slečete? V tem primeru »slečete« tudi samozavest ali kako? Osredotočite se raje na telo.

Drža telesa namreč vpliva na samozavest in obratno – samozavest vpliva na vašo držo, zato naj bo drža pokončna. Kontrolirajte se! Izogibajte se sklonjenim ramenom in pogledom v tla. Glava naj bo dvignjena. Vse skupaj naj deluje naravno. Nikogar ne prepričujemo, da smo samozavestni. To delamo zaradi sebe, ste pozabili?

Ko boste naslednjič prišli na pogovor za službo, odprite svojo držo. Ne glejte skrčeni v telefon, kjer se pomanjšate in zaprete vase. Razprite roke, odprite se. Opazujte okolico. Ne zaradi drugih, predvsem zaradi sebe samih, ker ima to posledično velik vpliv na vašo samozavest. To z lahkoto kontrolirate. Opazujte se!

Za konec: ne pozabite na nasmešek. Bodite hvaležni. Vsemu. Gibajte se in postanite aktivni. Poskusite se v meditaciji ali se odpravite na sprehod v naravo. Bodite prijazni do soljudi in vseh živih bitij. Z dobroto in dobrimi deli ne pričakujemo plačila, vendar bomo vedno poplačani – s samozavestjo.

P. S.: Ljudje, ki uresničujejo svoje sanje, so samozavestnejši. Zanimivo, a ne?

Samozavest

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu