NAVIGACIJA

Prehrana

Si, kar ješ. Absolutno drži! Ob tem poznamo cel kup diet in nasvetov o načinih življenja z vidika prehrane. 

Kaj človeško telo potrebuje, kaj je zdravo in koliko? Meso, da, ne? Beli kruh? Sladkor, sol, moka ...?

Preden gremo v podrobnosti, naj povem, da ne pišem o dietah za en teden, ampak o zdravem življenjskem slogu, in to po mojem osebnem mnenju. Razmislite, kaj vam ustreza. O načinu prehranjevanja na dolgi rok. Če so vam zdravniki predpisali kakršnekoli diete, se jih držite!

Kaj je zdrava prehrana?

V enem stavku je zdrava hrana tista, ki zraste na vrtu, v sadovnjakih, na njivi, v naravi in jo konzumiramo v zmernih količinah. Oreščki vseh vrst. Med, ki je odličen vir vitaminov in mineralov. V to kategorijo spadajo v manjših količinah tudi maslo, mleko, jajce in sir. Zmerno tudi ribe. Olja bogata z omega nenasičenimi maščobnimi kislinami. Izbrane začimbe in zelišča. Skoraj vse, česar ne vidite po reklamah. Zdrava hrana ne potrebuje oglaševanja.

Nasprotno je slaba prehrana vse od procesirane oz. kemično obdelane hrane: hitra prehrana ali margarina, umetna sladila, E-ji in podobne kemijske sestavine; premastna, presladka, preslana hrana. Lahko si nakopljemo velik problem, če sestavljamo jedilnik pretežno le iz te skupine živil.

Pomemben je tudi izvor hrane. Solata, ki zraste na vrtu in ni bila umetno gnojena, je popolnoma drugačna od tiste v trgovini. Morda ni videti najlepša, vendar je pridelana v naravnem okolju. Ni zrastla na umetno gnojeni zemlji niti ni bila škropljena z raznimi sredstvi, da čim dlje obdrži teksturo in svežino.

Enako velja za mleko, jajca in sir. Kokoši, ki se prosto pasejo po eko kmetiji in nesejo jajca, se ne morejo primerjati s tistimi na kokošji farmi, kjer jih pitajo z gensko spremenjeno hrano, antibiotiki in jih imajo zaprte na umetni svetlobi.

Vegetarijanstvo ali meso?

Zelo aktualno vprašanje. Mnenja sem, da bo čez nekaj stoletij vegetarijansko prehranjevanje nekaj povsem običajnega in prevladujočega. Zagovarjam idejo vegetarijanstva kot zdravega načina prehranjevanja. Menim celo, da bo mesojedstvo sčasoma popolnoma izrinjeno. To namreč ni modna muha, ampak je sprememba v načinu življenjskega sloga. Vedno več ljudi se prehranjuje brezmesno in večina teh, ki se odloči za to pot, pri tem tudi ostane. Tak način prehranjevanja se prenese na njihove otroke in naprej.

Veliko je napisanega na temo vitamina B12 in pomanjkanju B-kompleksa ali železa pri vegetarijancih. Čeprav je bilo kar nekaj raziskav na to temo, še zmeraj ni končnega odgovora. Če se prehranjujete popolnoma vegansko (torej tudi brez mleka, sira, jajc, medu ...), in to daljše obdobje, obstaja po dosedanjih študijah velika verjetnost, da vam bo primanjkovalo omenjenega vitamina. Te skrajnosti nikakor ne priporočam. Tudi na drugi strani ne pretiravajte z mlečnimi izdelki.

Drugo pogosto vprašanje, ki se navezuje na vegetarijanstvo, je: ali bom zato imel manj energije? Velja namreč prepričanje, da so mesojedci močnejši in z več energije. Je to res? Ne. Človek pri prebavljanju mesa porabi več energije kot za prebavo zelenjave ali sadja. Pomeni, da boste razliko energije lahko porabili za kaj drugega. Po zdravem kosilu, ki vas napolni z energijo, ne boste dobili občutka, da ste zaspani. Z uravnoteženo vegetarijansko prehrano boste dobili tudi dovolj proteinov za mišično maso.

Pri tem načinu prehranjevanja je treba poudariti tudi količino hrane. Zrezek ali hamburger ima več sto ali morda celo tisoč kalorij (odvisno od velikosti in dodatkov). Da bi enako količino hrane dobili z zdravo vegetarijansko prehrano, bi morali pojesti najmanj skledo solate, nekaj krompirja in riža ter kos kruha. Pa še kakšno jabolko povrh.

Odrasel moški, zmerno aktiven, porabi od dva do tri tisoč kalorij dnevno. Odvisno od teže in mišične mase. Če delate v gozdu in dnevno porabite štiri tisoč kalorij ter čez noč postanete vegetarijanec, morate takšno količino kalorij zagotoviti s prehrano. V nasprotnem primeru boste zgubljali težo, mišično maso in tudi energijo. Odrasle ženske porabijo v povprečju dnevno nekako petsto do sedemsto kalorij manj kot moški. Zaradi manjše mišične mase.

Vsako telo potrebuje ob spremembah nekaj tednov za prilagoditev. Pri odvajanju od kajenja se naslednji dan počutite dosti slabše kot prej, ko ste še kadili. Podobno je tudi pri vegetarijanstvu. Dajte času čas. Ne bo vam žal.

Moka, sladkor, sol

Naše telo potrebuje sol. V bistvu je zelo pomembna sestavina. Težava pri hitri prehrani je, da je je preveč. Soli se ni treba odpovedati. Odpovejte se nezdravi prehrani. Solato in juhe lahko brez slabe vesti normalno solite.

Podobno velja za sladkor. Umetno sladilo vam bo prineslo več škode kot koristi. Ne nasedajte reklamam, kjer oglašujejo kemijo. V praksi skoraj vse, kar oglašujejo kot pomoč pri hujšanju, ne deluje (vsaj na dolgi rok ne).

Še večji problem je količina sladkorja, ki ga dnevno vnesete v obliki raznih pijač. Če je le možno, se izogibajte vsem sladkim, gaziranim ali drugim pijačam z raznimi okusi. Koliko kalorij in kemije vsebuje ena plastenka pijače, najdete na etiketi. Omejite to na redke priložnosti. Priporočam nesladkane zeliščne čaje. Na splošno se izmikajte vsem pijačam iz plastenk, kolikor je le mogoče.

Odsvetujejo belo moko in preveč kruha v jedilniku. Kruh je kruh in v zmernih količinah ni videti težav. Razen če ste alergični na gluten. Za druge naj bo kruh polnozrnat ali črn iz čim bolj naravno pridelanih žitaric.

Kava in čokolada

Da, pijte kavo. Ampak sveže pripravljeno, še najbolje tudi sveže mleto. Ne tiste instant, vnaprej pripravljene iz vrečk, z dodatki, raznimi umetno dodanimi okusi in podobno. Govorim o pravi črni praženi kavi brez dodane kemije. Kava ima cel seznam pozitivnih lastnosti: bogata je z antioksidanti, nas poživi, izboljša delovanje možganov (vse od boljšega spomina, reakcijskega časa, razpoloženja ...), poveča stopnjo adrenalina v krvi, izboljša fizične sposobnosti, vsebuje vitamine B2, B3, B5, magnezij, kalij ...

Pretiravanje s kavo – kot pri vsaki stvari – ima tudi kvarne učinke na zdravje. Zmernost.

Čokolada? Zelo podobno kot kava. Malo čokolade na dan je plus za zdravje. Je polna antioksidantov in zdravih sestavin. Vendar izberite tisto, s čim večjim deležem črne čokolade. Bo sicer bolj grenka od navadne, mlečne čokolade, vendar z dosti večjim pozitivnim učinkom.

Pomanjkanje vitaminov

Tudi če se prehranjujete z zdravo in idealno hrano, se vam lahko zgodi, da vam bo kronično primanjkovalo določenih vitaminov. Nekateri namreč ne morejo iz hranilnih snovi pridobiti dovolj vitaminov ali jih sintetizirati zaradi pomanjkanja določenih encimov. Tudi športniki že dobro vedo, da pri velikih naporih porabijo večje količine mineralov in vitaminov, ki jih morajo zagotoviti z dodatnim vnosom. Zato spremljajte svoje počutje. Ob spremembi le tega, ob spremembah na koži, lasišču in drugod, se posvetujete s svojim zdravnikom. On vam bo pomagal odgovoriti na vprašanje, ali morda ni posredi tudi pomanjkanje kakšnega od vitaminov ali mineralov.

Pred tem pomislite na druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na vaš problem. Suha koža pozimi, ob delu v pisarni s suhim zrakom, še ne kaže na pomanjkanje vitaminov. Gre preprosto za izsušeno kožo. Zato jo v takih razmerah vedno osvežite s kakšno od krem. Moški, kreme niso namenjene samo za dekleta. :)

Voda

Telo potrebuje vodo. Dosti vode. Vendar ne toliko, kot vas želijo prepričati nekateri. Da morate spiti nekaj litrov vode na dan. Saj niste kamela! Poslušajte svoje telo. Morda popijte kakšen kozarec vode več, nikakor pa ne pretiravajte. Več vode telo potrebuje tudi med telesno dejavnostjo in po njej ali v suhih prostorih.

Voda naj bo čim bolj naravna. Tista, ki priteče iz hribov in gora ali varnih vodnih zajetjih. V vsakdanjem življenju nam to ni vedno lahko dosegljivo, ker ne živimo vsi na takšnih lokacijah. Zato se vsekakor pozanimajte o viru. Voda iz plastenk prav tako ni idealna. Že plastenka sama namreč vsebuje kup nezdravih, umetno sintetiziranih snovi in že kot taka predstavlja grožnjo naravnemu okolju. Vendar: ja, ena sama plastenka res ne bo nobenega ubila.

Prehrana

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu