NAVIGACIJA

Poznam, prepoznam, ljubim

Vsi ljudje stremimo k ljubezni in izpopolnjujočemu partnerstvu. A večkrat se nam zgodi, da nas pot ljubezni vodi skozi srčne bolečine in razočaranja. Z malo truda, poznavanjem sebe in svojega srčnega izbranca lahko bistveno pripomoremo k srečni zvezi s partnerjem, ki nas dopolnjuje. Spoznaj, kakšen je tvoj kompatibilen partner.

V nadaljevanju tako razkrivam misli antropologinje in raziskovalke človeškega vedenja ter avtorice knjige Zakaj on, zakaj ona, dr. Helen Fisher (v izvirniku: Why him? Why her?).

V omenjeni knjigi avtorica predstavi štiri tipe osebnosti: I. Raziskovalca, II. Graditelja, III. Pogajalca in IV. Direktorja (v izvirniku: I. Explorer, II. Builder, III. Negotiator in IV. Director). A tisto, kar je še posebej zanimivo, je, da v knjigi razkrije tudi, kateri tipi osebnosti se najbolje ujemajo med seboj. Preden odgovorim na to vprašanje, pa moramo najprej spoznati karakteristike posameznih tipov. Ob tem se je pomembno zavedati, da ima vsak tip osebnosti svoje lastnosti, tako dobre kot slabe, in da noben tip osebnosti ni boljši ali slabši.

Kot vemo, je osebnost kombinacija prirojenega temperamenta, naših navad ter izkušenj, ki smo jih pridobili skozi odraščanje in so posledica naše vzgoje, kulture in družbenega okolja.

Vsi štirje osebnostni tipi izhajajo iz naše osebnostne narave, ki nas, več ali manj, spremlja skozi vso življenje. Tako lahko rečemo, da je zelo težko ali skoraj nemogoče spremeniti svoj karakter. Na tem mestu bi še posebej poudaril, da smo vsi kombinacija vseh posameznih tipov osebnosti. Razlikujemo se predvsem v tem, kateri tip prevladuje in izstopa, pa čeprav le za odtenek.

Kar mi je še posebej všeč pri raziskavi dr. Fisher, je navajanje povezav med posameznimi tipi osebnosti in fiziologijo – kemijo v možganih (natančneje s hormoni in dopaminom). Najočitnejša povezava se kaže pri Raziskovalcu. Ta tip osebnosti namreč poganja dopamin, ki je vmesni produkt pri biosintezi adrenalina.

Pa spoznajmo osebnostne tipe:

I. Raziskovalec (Explorer)

Možganska kemija: dopamin (dejaven, živahen, dobre volje).

Raziskovalci so po naravi radovedni, ustvarjalni, drzni, čutni, impulzivni in samostojni. Znani so po visoki stopnji energije, obožujejo novosti, radi tvegajo in iščejo najrazličnejše užitke. Mnenje drugih jih ne zanima.

Gledano v odstotkih in izhajajoč iz študije z osemindvajset tisoč posamezniki je Raziskovalcev 26 %.

Pogosta beseda, ki opisuje Raziskovalca, je pustolovski.

Pozitivne lastnosti: pustolovski, drzen, iskalec novosti, aktiven, neodvisen, avtonomen, energičen, srečen, radoveden, kreativen, ima veliko idej, razigran, čuten, nepredvidljiv, zabaven.

Negativne lastnosti: ne tolerira dolgčasa, ne prenese rutine, ne sprejema drugačnih prepričanj, nestrpen, hitro spreminja fokus, nemiren.

II. Graditelj (Builder)

Možganska kemija: serotonin (hormon sreče).

Po naravi so Graditelji mirni, vztrajni, zvesti, tradicionalni, kooperativni, družabni in organizirani. Večinoma so zelo priljubljeni, dosledni, zaščitniški, z močno navezanostjo na dom in družino. So umirjeni in skoraj ne poznajo tesnobnih misli.

V odstotkih je Graditeljev 29 %.

Pogosta beseda, ki opisuje Graditelja, je družinski.

Pozitivne lastnosti: miren, vljuden, ekstrovertiran (tj. usmerjen na ljudi), zvest, vesten, previden, pomembna mu je varnost, tradicionalen, moralen, delaven, priljubljen.

Negativne lastnosti: nestrpen, trmast, potrebuje svoj red in pravila, s katerimi ureja stvari po svoje, tog, pesimist.

III. Pogajalec (Negotiator)

Možganska kemija: estrogeni (skupina hormonov, ki pri ženskah uravnavajo rast in razvoj ter delovanje spolnih organov, najdemo pa jih tudi pri moških).

Pogajalce označujejo pridevniki, kot so domiseln, verbalen, intuitiven, idealističen, prijeten za družbo in introspektiven. Odlikujejo se po tem, da gledajo na stvari celostno, načrtujejo dolgoročno, so zelo prilagodljivi, se odlično znajdejo v družbi, so sočutni in vzgojni.

V odstotkih je Pogajalcev 29 %. Pri tem velja omeniti, da je znotraj skupine več žensk kot moških.

Pogosta beseda, ki opisuje Pogajalca je strasten.

Pozitivne lastnosti: intuitiven, dela po instinktu, spreten pri presojanju ljudi, introspektiven, analizira samega sebe, gleda celostno, kreativen, dobre verbalne spretnosti, prijazen, diplomatski, avtentičen, prilagodljiv.

Negativne lastnosti: brez hrbtenice, negotov, zahrbten, provokativen, ne izda svojih misli.

IV. Direktor (Director)

Možganska kemija: testosteron (moški spolni hormon, ki ga povezujemo z neodvisnostjo in racionalnim razmišljanjem, in ki ga, podobno kot pri Pogajalcih, najdemo tudi pri ženskah).

Direktorji so analitični, odločni, agresivni, osredotočeni, iznajdljivi, neodvisni in se stvari lotevajo strateško. Prav tako so drzni, imajo izvirne ideje, so neposredni, odlično abstraktno razmišljajo in načrtujejo ter so pogosto samozavestni in učinkoviti.

V primerjavi z ostalimi tipi osebnosti je Direktorjev le 16 %. Od tega je znotraj skupine bistveno več moških kot žensk.

Pogosta beseda, ki opisuje Direktorja je inteligenten.

Pozitivne lastnosti: tekmovalen, pragmatičen, odločen, pozoren na podrobnosti, pri njem je prisotno linearno razmišljanje, pripravljen na padce, spreten pri tehnologijah, matematiki, glasbi in financah, zaščitniški.

Negativne lastnosti: hladen, se rad hvali, ne sklepa kompromisov, nesramen, nespreten pri razumevanju določenih situacij.

Ujemanja posameznih tipov

Sedaj ko smo podrobneje spoznali posamezne tipe osebnosti, poglejmo, kateri tipi se med seboj najbolje ujemajo.

Moški in ženske, ki so po naravi energični, pustolovski, kreativni in radovedni, težijo k partnerjem, ki jih odlikujejo podobne lastnosti. Sorodno delujejo tudi tisti posamezniki in posameznice, ki so po značaju konvencionalni, previdni in sledijo vrednotam družbe. Nasprotno je pri analitičnih, odločnih in neodvisnih ljudeh, ki jih privlačijo osebe s komplementarnimi in ne s podobnimi lastnostmi. Podobno velja za tiste, ki so po naravi zelo kreativni, intuitivni in sočutni. Tudi ta skupina išče partnerja z lastnostmi, ki dopolnjujejo njihov osebnostni tip.

Povedano na kratko, Raziskovalci privlačijo Raziskovalce, Graditelji privlačijo Graditelje, medtem ko se Direktorji in Pogajalci privlačijo med seboj.

Zveza Direktorja in Pogajalca

Zvezo Direktorja in Pogajalca označuje komplementarnost. Prekrivata in dopolnjujeta se tako v razmišljanju, kakor tudi v pogledih in delovanju. Tako se Pogajalčevo celostno gledanje dobro dopolnjuje z Direktorjevo osredotočenostjo na podrobnosti in manjše kose sestavljanke. Direktor pa potrebuje Pogajalčevo empatijo, saj ta premore veliko večjo mero sočutja in verbalnih sposobnosti. Ob tem imata veliko skupnega. Oba cenita čas in ga ne zapravljata za nepomembne pogovore. Oba se rada pogovarjata o abstraktnih temah in razvijata teorije.

Manj pozitivna stran zveze med Direktorjem in Pogajalcem je lahko razočaranje za Pogajalca. Direktorji namreč vedno stremijo k učinkovitosti in logiki, kar je v nasprotju z nežnimi in umirjenimi Pogajalci. Direktorji tudi ne bodo hitro ali pogosto izgovarjali besed ljubezni, po katerih hrepenijo Pogajalci. Prav tako se bodo Direktorji umaknili in zavili v molk, če in ko Pogajalec zganja dramo.

Zveza dveh Graditeljev

Graditelja gradita zvezo na skupnih lastnostih. Sta umirjena, jasna in družabna. Obema je pomembna družba in dobri medsebojni odnosi, zato razmeroma veliko časa preživita na družabnih dogodkih. Posledično ju obkroža velik krog prijateljev. Graditelji niso impulzivni glede denarja, drame ali čustev. Ravno nasprotno. Pomembni sta jim predvsem varnost in družina. Kot zelo tradicionalne osebe veliko časa preživijo skupaj in vlagajo v utrjevanje medsebojnih vezi.

Do nesoglasij v zvezi dveh Graditeljev lahko pride predvsem zaradi moraliziranja, kritičnosti in enosmernega delovanja. Vsak Graditelje namreč verjame, da obstaja »prava« smer za spoprijemanje z določeno zadevo. Sprejemanje kompromisov in odrekanje svojim pogledom je za Graditelje težko. Tako se kaj hitro pripeti prepir o majhnih in nepomembnih situacijah, kot je pomivanje posode. Graditelji imajo tudi najmanjši libido izmed vseh naštetih parov.

Zveza dveh Raziskovalcev

Raziskovalci veljajo za aktivne in radovedne osebe, kar se odraža tudi v njihovi zvezi. Skupaj radi potujejo in imajo nasploh veliko skupnih interesov. Radi se učijo in podajajo novim dogodivščinam naproti. Partnersko zvezo dveh raziskovalcev zaznamuje veliko energije, pozitivnost, optimizem in visok libido. V nasprotju z Graditelji, se z nepomembnimi zadevami, kot je na primer odnašanje smeti, ne ukvarjajo. Denarne teme pri Raziskovalcih niso jabolko spora, denar pa namenjata predvsem za uresničevanje želja.

Negativen potencial v zvezi dveh Raziskovalcev predstavljata impulzivnost in nepremišljeno, kratkoročno načrtovanje. To lahko partnerja vodi do katastrofalnih situacij, ki se odražajo tako na fiziološki kot finančni ravni. Prav tako pa so Raziskovalci nagnjeni k nemirnosti in pretirani neodvisnosti, tudi do partnerja.

Ostale zveze

Raznolikost osebnostnih narav ljudi vodi do partnerskih zvez različnih tipov. Tako je zveza med Graditeljem in Raziskovalcem stikališče nemirnosti in tradicionalnosti. Zveza dveh Pogajalcev kolebanje v sprejemanju odločitev, zveza dveh Direktorjev …

Svet je poln partnerskih zvez mešanih tipov osebnosti in veliko jih je kljub svoji navidezni nekompatibilnosti uspešnih. Nekateri pa svojo kompatibilno boljšo polovico iščejo znova in znova. In kar drži kot pribito je: »Dokler se oba trudita in želita ohraniti dober medsebojni odnos, je popolnoma vseeno kateremu osebnostnemu tipu pripadata.«

Avtor: Rok Beigot
Lektorirala in uredila: Anka Rojs

Več člankov »

Poznam, prepoznam, ljubim

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu