NAVIGACIJA

Postavite si cilje

Tako kot ima ladja, ki pluje, jasen cilj, tako človek potrebuje začrtane cilje, proti katerim bo potoval na poti življenja. Ladjo lahko na slepo odvežemo od pomola v upanju, da nas bo kam pripeljala.

Lahko smo optimisti in upamo, da nas bodo tokovi zanesli v pristanišče na drugo stran. Prej ali slej bomo res nekje pristali, ne vemo kje. Morda bomo do konca svojih dni pluli po morju in se znašli na samotnem otoku.

Uspešnežem je skupno zastavljanje jasnih ciljev in dnevnih opravil. Abraham Lincoln slovi po ključni vlogi pri ukinitvi suženjstva v ZDA. To mu je s podporniki uspelo z uzakonitvijo Razglasa o odpravi suženjstva. To ni stvar, ki se zgodi naključno in nikakor ne čez noč. To je točka na karti, proti kateri nekdo želi pluti!

Določite cilje! Kaj je vaš glavni cilj v življenju? Kaj želite doseči? Komu pomagati? S kom želite preživeti večino življenja? S kakšnim avtomobilom se želite voziti? Katere kraje obiskati? Kakšna je vaša vizija? Kje se vidite čez nekaj let in več? Postavite si vse cilje in jih zapišite v dnevnik. Tudi tiste največje, ki vas motivirajo in so vam trenutno nedosegljivi.

Postavite si cilj, postati boljši človek. Cilj: povečati prihodke in za koliko. Pomagati otrokom v Afriki in širiti znanje. Peljati svoje otroke v živalski vrt. Postavite si cilj finančne neodvisnosti. Cilj: ustanovitev podjetja ali zaposlitev v sanjski službi. Nakup pralnega stroja ali beljenje sten v dnevni sobi. Postati boljši pri osvajanju ali poskusiti tečaj joge. Osvojiti Triglav, piti šampanjec na Havajih in poskusiti kitajsko hrano. Razmišljajte široko, uporabite domišljijo in bodite optimistični!

Vsak dan se konča z uspehom ali neuspehom. Čez dan hodimo korak za korakom proti cilju. Morda se oddaljujemo. Zato si vzemite zjutraj nekaj minut časa in zapišite obveznosti in stvari, ki jih morate opraviti ta dan. Frizer ob 8h, sestanek ob 10h, pobrati otroke, pripraviti izdelek za stranko, skuhati kosilo, napisati članek ... Obveznosti ima vsak! Razlika pri uspešnih je v tem, da si dnevna opravila pametno organizirajo. Tudi če opravil ne zapisujete na papir, zjutraj vedno razmislite, kaj vas čaka. V mislih si razporedite dan. Pogosto ne bo šlo vse po načrtu. Nimate vpliva na vse, kar se zgodi. Vendar ste naredili vse, kar ste lahko.

Eden izmed mojih osebno zastavljenih ciljev je bil napisati knjigo. Ker sem iz računalniške stroke, ki s tem, kar pišem, nekako nima nobene povezave, se mi je pri postavljanju tega cilja pesimistično prikradla misel: “A si hec'n?!” Kakršna koli knjiga je nastala, je dober občutek že to, da jo prebirate in se z njo ukvarjate, ha. J Odličen je občutek, po osvojenem cilju v dnevniku odkljukati cilj. Še lepši občutek je, pogledati nazaj na pretekle cilje in biti ponosen na to, kar ste naredili. Ni toliko pomembno, kaj bodo rekli drugi.

Ne glede na to kakšni so cilji, vas bo podzavest vedno vodila proti nekemu cilju. Vedno. Tudi če nimate zastavljenega cilja. V tem primeru vas zapelje pred televizor, v droge ali v trgovino. Zakaj torej ne bi začeli ukazovati svoji podzavesti, da naj vas raje zapelje do lepih plaž, dobrih ljudi in več denarja? Tako boste s svojimi idejami ustvarili še lepši svet.

Kje začeti? Za občutek, kako stvar funkcionira, začnite z malimi cilji in opazujte napredek. Morda takšnimi, ki jih lahko osvojite v nekaj dneh ali tednih. Nato razmišljajte široko. Tudi prek meja svojih zmožnosti. Ni pomembno, če vam do konca življenja ne uspe odkljukati vseh ciljev.

Postavite si cilje

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu