NAVIGACIJA

Post

V postu delno ali popolnoma omejimo uživanja hrane v določenem času. Poznamo veliko različnih oblik posta. Končni cilj pri vseh je bolj ali manj isti: čiščenje telesa

Preden se odločite za post, se posvetujte z zdravnikom. Post namreč ni primeren za vse.

Kakšne oblike posta poznamo in si jih lahko izberete?

  • 40 dni brez mesa ali brez alkohola,
  • za nekaj dni z jedilnika črtamo mlečne izdelke ali izdelke iz moke, sladkarije ...,
  • od 24- do 48-urni popoln post, ko uživamo samo vodo.

Zakaj se je dobro postiti? Zaradi regeneracije. Naše telo neprestano popravlja škodo, ki jo delamo samemu sebi. Alkohol, ki je v bistvu strup, nam naredi ogromno škode v skoraj vseh organih, vključno s kožo. Predvsem pa seveda v jetrih. Če jetra vsak dan preveč obremenjujemo z alkoholom in obenem drugimi škodljivimi stvarmi, se bodo zagotovo pojavile težave. Zato se alkoholu odpovejte za kakšen mesec ali vsaj zmanjšajte vnos na minimum.

Podobno je pri mesu. Pri prehrani s prevelikimi količinami mesnih izdelkov se v črevesju ravnovesje bakterij spremeni. Ob uživanju pretežno mesne hrane so v prebavilih prisotne druge bakterije kot pa ob presnavljanju zelenjave ali sadja. Po nekajdnevnem postu brez mesa in z nadomestno, bolj zdravo prehrano bo v črevesju spet zavladalo zdravo ravnovesje. Dobili boste več energije in ob tem z lahkoto izgubili še kakšen kilogram.

Mlečni izdelki, predvsem mleko samo, v želodcu ustvarjajo kislo okolje. Preveč kislosti pa ni dobro, na kar nas lahko sčasoma začne opozarjati želodec. V njem se namreč lahko pojavijo razjede zaradi povečane kislosti. Tako kot prej ponudite želodcu kakšen dan odmora in se namerno izognite mlečnim izdelkom.

Enako velja za sladkarije, belo moko ... Vsak organ potrebuje kakšen dela prosti dan, ki ga nameni za regeneracijo. V sodobnem svetu neprestano obremenjujemo telo. Komaj nekaj stoletij nazaj je bilo stanje veliko drugačno. Hrane ni bilo v takšnem izobilju, kot je je sedaj (v razvitih državah). Jedli so, ko so hrano našli, ujeli oz. pridelali. Nikakor niso imeli petih obrokov na dan in vmes uživali še sladke prigrizke. Takrat se je telo hitreje očistilo, saj škodljivih (predvsem umetnih) snovi ni bilo toliko, kot jih je dandanes. Telo se je strupov tudi hitreje otreslo zaradi veliko fizičnega dela.

Zato si privoščite kakšen dan popolnoma brez vnosa hrane. Pijte samo vodo in ohranite pozitivno razpoloženje. Sebi delate samo dobro. Tudi možgani ob postenju bolj bistro delujejo, ker se vklopi mehanizem, ki v takšnih "sušnih" obdobjih bolj intenzivno išče nove vire hrane. Priporočam, da si več o postu in o njegovih koristih preberete v knjigah na to temo. Telo vam bo hvaležno.

Post

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu