NAVIGACIJA

Podzavest

Skoraj vsako poglavje se po svoje navezuje na podzavest. Zavestno namreč ne moremo kontrolirati vsega, kar počnemo v vsakdanjih opravilih. 

Pokončna drža, govor, voziti avtomobil, računanje, premiki rok in igranje glasbenih inštrumentov. Vse to se naučimo na podlagi vaje.

V začetku moramo zavestno prestavljati prste po kitari in to ponavljati tako dolgo, dokler to ne pride v podzavest. Kazalec na tisto struno, sredinec tja, z desno roko s trzalico potegnemo po strunah in to ponavljamo tako dolgo, dokler ne osvojimo.

Ko to osvojimo, nam ni več treba misliti, kam naj gre kateri prst. Od tu dalje nas vodi podzavest. Dobra ali slaba stvar podzavesti je, da je težko pozabiti vse, kar je osvojeno. »Zapeče« se v notranjost.

Petje, vožnja avtomobila, risanje, pogovarjanje s tujci: podzavest se neprestano uči. Še posebej hitro si zapomni vzorce. Torej stvari, ki se ponavljajo. Obenem vse, kar sprejme, neprestano analizira in išče podobnosti med že zapomnjenim. Če nekdo obvlada klavir, se bo z lahkoto naučil igrati še kitaro. Voznik avtomobila se bo v dokaj kratkem času naučil upravljati še tovornjak, medtem ko tisti popolnoma brez tega znanja tovornjaka še premaknil ne bo. To velja za vsa področja življenja.

Podzavest je kot majhen otrok, ki neprestano sprejema vse, kar ji ponudi razum ali prejme preko čutil. Na podlagi podatkov lahko pride tudi do nepravilnih ugotovitev. Vzemimo za primer žensko, katero je v otroštvu zapustil oče zaradi druge ženske, stric jo je spolno nadlegoval in v šoli so jo fantje zbadali. Kaj menite, kakšno ugotovitev bo predlagala njena podzavest? – Seveda: Vsi moški so svinje. Zaključek je sicer pravilen, če gledamo samo na subjektivno prejete podatke, a napačen glede na splošne, objektivne podatke v populaciji.

Zakaj ne bi raje podzavesti vzeli v svoje roke?

Kakšne stvari ji pošiljate? Podzavest je nenehno na preži za novimi izzivi. V bistvu jih obožuje. Če ji ne boste dali drugih nalog, bo premlevala o politiki, novicah in podobnih neproduktivnih temah. Razen seveda, če vam je to cilj.

Podzavest je obenem neprimerno zmogljivejša kot zavest. Sploh ne dvomim o tem, da kdaj dobite dobro idejo in preprosto ne veste, kako in od kod ste jo dobili. Ure in ure zavestno rešujete kakšen problem, a ne najdete rešitve. Drugi dan ali sredi noči se pa zbudite z rešitvijo v mislih.

Pri tem je pomembno, da pred tem zavestno rešujete problem. S tem namreč pripravite podzavest na iskanje rešitve. Zavestno lahko prekinete razmišljanje in greste v gozd nabirat gobe. Ko boste prišli nazaj do pisalne mize, bo rešitev na dlani. Zato se včasih odmaknite od dela in od problemov. Verjemite, drugi, nezavedni del možganov bo še vedno iskal najprimernejšo rešitev.

To temo, o kateri bomo širše razglabljali kdaj drugič, zaključimo s tem: bodite pozorni, kaj vam sporoča podzavest. Podzavest nikoli ne miruje niti ne spi. Podzavest obožuje izzive in sprejme vse, kar doživite ali o čemer premišljujete. Podzavest ima nepredstavljivo moč. Uporabite jo!

Podzavest

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu