NAVIGACIJA

Optimizem

Z optimizmom pričakujemo, da se bo določena stvar končala dobro. Ugodno za nas ali druge. Optimizem nam pomaga na vsakem koraku in na vseh področjih.

Optimist bo stvar poskusil in skomignil z rameni, če končni rezultat ne bo točno po pričakovanjih. Morda bo na poti prilagodil svoj načrt. Na koncu bo uspel ali ne. Pesimist na drugi strani ne bo niti poskusil, ampak bo poiskal vse mogoče razloge, zakaj stvar ni možna. Pesimist bo zato že v startu zgubil bitko.

Kar koli želimo doseči, je optimist vedno v prednosti. To sicer ne pomeni, da bo zmagal vedno optimist, ker je pri večini stvari treba nato še vztrajati do cilja. Vendar je to že področje vztrajnosti, ki je tudi zelo pomembno pri doseganju zastavljenih ciljev.

Perfekcionizem in pesimizem imata iste korenine. Določenega dela se ne bomo lotili iz razloga, ker ga je za naše pojme nemogoče opraviti, ga je preveč ali bi nam vzelo preveč časa. Čeprav morda premišljujemo o tem, se dela sploh ne bomo lotili.

Vzemimo za primer stanovanje, ki je zanemarjeno, razmetano, s kupom posode in perila ter umazanimi stenami. Vse v razsulu. Kako razmišlja pesimist? Da je dela absolutno preveč in bi potreboval več tednov težkega dela, da bi stanovanje spravil v normalno stanje. Pesimist se zato raje zlekne na kavč, pred televizijo in si "spočije" možgane. Preteče en mesec in vse je popolnoma enako, kot je bilo.

Kaj pa optimist? Optimist sicer na začetku razmišlja popolnoma enako kot pesimist. Treba bo več tednov dela po naporni službi, kup čistil, pripomočkov in barve za pleskanje ... Ampak, drugače kot pesimist bo ta nekje začel! Prvi dan bo morda v trgovini nakupil čistila in pomil posodo. Drugi dan bo opral perilo, tretji dan odnesel smeti ... In poglejte, čez nekaj dni bo stanovanje očiščeno, prepleskano, in to za kakšno uro dela na dan! Optimist si bo torej delo razdelil, ga začel opravljati in ga v določenem času tudi opravil.

Preteklo je mesec dni in razlika med pesimistom in optimistom je v pospravljenem stanovanju. Mesec dni bi preteklo v vsakem primeru! Šteje edino to, kaj bomo v tem času naredili. Za primer lahko vzamemo karkoli. Marsikdo si želi svojega podjetja, delati zase, vendar si ne upa narediti koraka, ker se boji, da mu bo spodletelo iz takšnega ali drugačnega razloga. Morda želite napisati roman, a ga nikoli ne, ker se vam zdi nemogoče napisati tristo strani debelo knjigo. Če gledate optimistično in napišete samo eno stran na dan, bo knjiga v enem letu zagotovo napisana. In spet: eno leto bo minilo v vsakem primeru. Le da bo pesimist v tem času sedel pred televizorjem, visel na internetu in končal tam, kjer je bil. Verjetno s sklonjeno glavo.

Optimizem sicer ne pomeni spuščanja v nespametna dejanja. Optimistično prevoziti križišče z zaprtimi očmi skozi rdečo luč, je norost.

Za cilj lahko vzamete karkoli, kar vam srce poželi. Morda si že nekaj časa želite povabiti privlačno sodelavko ali sošolko na kavo, a se bojite zavrnitve. Če je nikoli ne boste vprašali, bo odgovor vedno in zagotovo ne! No, razen če sodelavka prva da pobudo. :)

Nasvet: Začnite, zdaj! Naredite kratek načrt in prve korake proti zastavljenemu cilju.

Optimizem

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu