NAVIGACIJA

Novice in negativizem

Vse, kar preberete, gledate, poslušate ali doživljate, postane del vas. Karkoli! Vsaka malenkost. Tudi ideje, ki jih ravnokar berete. 

Ne glede na to, ali imam prav, kar pišem, bo to nekako postalo del vas. In ne, ne bo vam uspelo sedaj tega kar tako pozabiti. Več ko boste tega prebrali, bolj boste verjeli. Tudi če sedaj zavestno nočete verjeti, bo to pognalo korenine nekje v globini vaših možganov. Skrivnostno, mar ne?

Ko kuhate juho in vanjo stresate sestavine, bo končni produkt točno takšna juha, za kakršno so bile sestavine. Lahko se sicer zgodi, da pozabite nanjo in sestavine zažgete v loncu. Kaj takega se tudi meni pripeti vsake toliko časa. Ampak če bomo pazljivi, bo iz zelenjavnih sestavin nastala okusna zelenjavna juha, točno takšna, kakršno smo si želeli. Kaj bi se zgodilo, če namesto vode uporabimo čistilo za okna in iz koša pograbimo pest odpadkov ter kuhamo dvajset minut? Nikakor nič zdravega ... Šalo na stran. Kakšne novice berete? S kakšnimi ljudmi se družite? Kaj gledate na televizijskih ekranih in kaj iščete po spletu? Kaj počnete v prostem času in kakšno glasbo poslušate? Kje preživite večino časa in kakšne knjige berete? V kakšnem okolju živite?

Popolnoma vse informacije, ki se prebijejo do nas, postanejo del nas. V kombinaciji s tem, kar smo že doživeli, na novo preoblikujemo sliko. Dobimo nov pogled na življenje. Neprestano. V praksi se tega ne zavedamo, ker je večina doživljajev tako drobnih, da ne zaznamo spremembe, novega pogleda. Kot kaplja v morje. Če vzamemo eno opeko in jo postavimo na beton, bo to vedno samo ena opeka. Ko dodajamo nove in nove opeke, bo iz tega prej ali slej nastala stena, prepreka ali hiša.

Po svetu se že od obstoja človeštva dogajajo vojne, umori, kraje, posilstva in naravne nesreče. Pri gledanju poročil nam občutek strahu in nemoči popolnoma nič ne koristi. Uničuje nas. Pri vsem občutku strahu človeku na drugi strani planeta niti ne pomagamo. Smo samo opazovalec njegove nesreče. Novic ne beremo zato, ker nas zanima dogajanje po svetu. Spremljamo jih zato, ker potrebujemo dramo v življenju in smo s tem zasvojeni. Iščemo krute novice, politične teme ali si ogledujemo šokantne videoizrezke. Pozitivne novice niso zanimive, saj ne vsebujejo dovolj drame. Od takšnih novic morda preberemo samo tiste, ki so blizu našim interesom, medtem ko si one šokantne ogledujemo brez meja.

Stvari, ki se nas še posebej dotaknejo in se zgodijo nam ali našim bližnjim, si bomo še posebej dobro zapomnili. Razlog je prisotnost močnih čustev. Prav zaradi tega tako težko pozabimo bivšo (bivšega), s katero smo bili čustveno povezani, ali prebolimo smrt bližnjega.

Namreč, naša osebnost bo vedno produkt vsega doživetega. Končni produkt bo vedno to, kar prevladuje v umu. Če se družimo s samimi negativnimi prijatelji, beremo negativne novice in poslušamo šokantna poročila, bo naša osebnost zagotovo v negativnem delu lestvice, kjer sta pesimizem in občutek nemoči.

Kaj lahko storimo?

Prvič, čim bolj se izogibajmo vseh negativnih ljudi in novic. Spremljajmo in doživljajmo pozitivne stvari. Vsak dan mora prevladovati več pozitivnosti kot negativnosti. In drugič, težko se je popolnoma izogniti vsem negativnim ljudem in faktorjem, še posebej, če so to naši bližnji. Zato se naučite objektivno gledati na dogodke, ki jih doživljate. Naredite si blokado, čez katero se določene informacije ne morejo prebiti. Ko vam nekdo razlaga o tem, kako ne morete uspeti ali kako so težki časi in koruptivna politika, preprosto recite: "Res je!" in spremenite temo.

Novice in negativizem

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu