NAVIGACIJA

Ključ do uspeha

Kratek odgovor na vprašanje, kaj je ključ do uspeha v izbrani dejavnosti: več (deset) tisoč ur prakse, izkušenj ali delovnih ur. S tem zagotovo postanete mojster v panogi.

Ste upali na kaj enostavnejšega? Hej, če bi bilo enostavno, bi vsak postal ekstremno uspešen, kajne?

Vsi pridemo na svet popolnoma brez izkušenj. Izkušnje si nabiramo na poti življenja in sami določimo tempo. Če želimo uspeti v izbrani dejavnosti, moramo v to pač vložiti veliko časa, brez tega ne gre. Kdor želi uspeti prej, mora prej investirati svoj čas v določeno idejo, veščino ali produkt. Kar koli boste počeli, brez investicij ne bo šlo. Prva investicija tako ne bo denar, ampak čas, ki ga boste namenili za prakso, delo ali vajo.

Vzemimo za primer igranje instrumentov: štiri ure na dan naslednjih deset let in z lahkoto boste nastopili na odru in zaigrali skoraj karkoli vam srce poželi. Vprašanje je, ali ste pripravljeni investirati toliko časa v eno dejavnost? Če k temu dodate še nadaljnjih deset ali dvajset let vaj, boste postali praktično nepremagljivi v izbrani veščini. Zagotovo!

Morda se ne bo zgodilo nič posebnega, čeprav imate že nekaj tisoč ur prakse. Nekatera področja potrebujejo še dosti več. To so predvsem tista področja, ki imajo zelo veliko konkurence in je število mest omejenih. Prosto mesto za astronavta, ki se bo odpravil na misijo na Mars, boste zasedli dosti težje in z večjim naporom kot mesto pilota športnega letala ali inštruktorja letenja.

Morda razvijate kakšen nov produkt, ki ga še ni na trgu in bo koristil širšemu krogu ljudi. Na takšnih področjih, kjer je konkurence manj ali skoraj nič, boste uspeli najhitreje. S to razliko, da v teh nekonkurenčnih dejavnostih potrebujete po drugi strani večjo mero ustvarjalnosti.

Ampak tudi kreativni se ne zbudite kar lepega dne. Ustvarjalnost je poleg talenta tudi veščina kot vse druge. Da postanete izjemno ustvarjalni, prav tako potrebujete čas, izkušnje in nadpovprečno razmišljanje.

Kaj je še pomembno na poti do uspeha?

Imejte točno določen cilj, kaj želite postati in kam plujete. Pri tem naj vam pomaga samozavest. Zaupajte vase in v svoje sposobnosti. Delajte na sebi. Po opravljenem "naročenem" delu poiščite in opravite tudi kakšno delo na lastno pobudo. Več kot je nujno potrebno.

Bodite domiselni in aktivni. Lahko dosežete diplomo katerekoli univerze in preberete vse bistvene knjige, a vam znanje ne bo popolnoma nič koristilo, če tega znanja ne začnete uporabljati v praksi.

Kot je med drugim zapisal Napoleon Hill: »Ne čakajte. Čas ne bo nikoli popolnoma pravi.«

Zato začnite že danes.

Ob vsem tem ostanite pozitivni, polni življenja in navdušenja. Postavite si poslovne cilje in prioritete. Razporedite čas. Ne pozabite na prijatelje in znance. Do uspeha ne boste prišli sami, zato se družite z različnimi ljudmi iz različnih poklicev. Kaj jim lahko ponudite in kaj oni vam? Predvsem se družite z uspešnimi ljudmi z drugih področij, saj z njimi tvorite uspešno ekipo, s katero pokrivate dosti večje področje in izmenjujete širše ideje.

Ključ do uspeha

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu