NAVIGACIJA

Imunski sistem

Predstavljajte si imunski sistem kot sod, ki se polni in prazni. Dobre stvari ga polnijo, slabe praznijo. Na žalost je v sodobnem svetu preveč dejavnikov, ki sod praznijo.

S tem ko se sod prazni, pade imunski sistem, kar se kaže kot prehlad ali kaka druga bolezen. Takrat preživite nekaj dni zaviti v odejo ali s skodelico čaja v roki.

Kakšen imunski sistem ima posameznik, je popolnoma odvisno od njegovega stanja in načina življenja. Pomembno je, da ga lahko povečate oz. okrepite. Dobra ideja je lahek tek, pri katerem tedensko stopnjujete dolžino teka. Če je vaš imunski sistem že slab, imate stresno življenje, a greste z danes na jutri na večkilometrski tek, verjemite, da to ne bo dobro vplivalo na vaše telo.

Kako veste, da je vaš imunski sistem šibak? Takrat vsakih nekaj tednov ali mesecev čakate pri zdravniku ali v vrsti pred lekarno. V času sezone prehladov in gripe se vas prime vsaka malenkost. Po prekrokani noči še tri dni ne pridete k sebi.

Kateri dejavniki nam oslabijo imunski sistem?

  • Nalezljive bolezni, virusi, bakterije,
  • stres,
  • slab zrak, ozon, plini, kemikalije,
  • cigarete, alkohol in druge droge,
  • pomanjkanje spanja,
  • slabi medčloveški odnosi ali če jih sploh ni,
  • premalo gibanja in premalo izpostavljenosti soncu,
  • nezdrava prehrana,
  • premalo smeha (ha!).

V bistvu se lahko popolnoma vsem dejavnikom s seznama izognete oz. jih vzamete v svoje roke. Imunski sistem imate zato, da vas varuje, in se bo z vsakim dejavnikom tudi počasi okrepil. Vendar pa je v sodobnem času na vsakem vogalu restavracija z nezdravo hrano, živimo v mestih, vdihujemo izpušne pline ob cestah in pretiravamo z alkoholom. Hodimo v stresne službe, kjer smo tempirani z roki, odmore med delom preživimo s cigareto v roki. Cele dneve se zadržujemo v zaprtih prostorih, avtomobilih ali avtobusih. Domov pridemo zgarani in spimo le nekaj ur. Vse to nam jemlje energijo in slabi imunski sistem.

Optimalna dolžina spanja naj bo sedem do devet ur.

Seveda nam ni cilj, da imunskega sistem sploh ne bi potrebovali. To bi bil nesmisel. Imunski sistem imamo zato, da se bojuje proti škodljivim dejavnikom. Če ne bi bilo nobenega škodljivega dejavnika, bi se sistem polenil ali obrnil proti sebi.

Imunski sistem moramo zato vzdrževati v ravnovesju. Predvsem stres, vsa negativna čustva, kot so jeza, ljubosumje ali sovraštvo, so strup za naše telo. Učinkovit imunski sistem bo viruse od vašega sodelavca z lahkoto blokiral in uničil. Tudi kakšna prekrokana noč ne bo delala kakšnih posebnih težav.

Smejte se! Smeh izboljša imunski sistem. Mislite pozitivno, igrajte se in predvsem počnite stvari, ki vas veselijo. Tablete lahko kupite, zdravja ne morete. 

Imunski sistem

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu