NAVIGACIJA

Gibanje, svež zrak in sonce

Človeško telo potrebuje gibanje. Predvsem tisto na svežem zraku in soncu. 

Problem modernega življenjskega sloga je ravno tehnologija, ki nam sicer pomaga pri premagovanju razdalj (avtomobili, dvigala, tekoče stopnice ...), in so telefoni, nakup hrane v trgovini, pisarniško delo in sedenje pred zasloni.

Z drugimi besedami: v celem dnevu je gibanje omejeno le na razdalje od spalnice do kuhinje in pohod od stanovanja do avta. Morda, če ste res zagreti, popoldan preživite uro v fitnes centru, kjer se v zaprtem prostoru znojite na električnem kolesu. Vsekakor bolje kot nič.

Ampak, mi spreminjamo življenjski slog, mar ne? Fitnes je začasna rešitev. Čez nekaj let skoraj zagotovo ne boste več obiskovali centra. Morda se vam bo rodil otrok, morebiti se boste preselili, končali študij, spoznali sorodno dušo ali zamenjali službo, če niste bodybuilder in ne boste razvili kariere osebnega trenerja. Podobno je z jogo, pilatesom, zumbo ... Nenehno se odpirajo nove vaje in delavnice. Poglavitno vprašanje je, zakaj obiskujete tečaje? Zaradi gibanja, druženja, spoznavanje samega sebe, miru ...?

Kaj torej lahko storite za zdravo in naravno gibanje?

  • Hodite po stopnicah, namesto bi se peljali z dvigalom,
  • se peljete do trgovine, šole, službe s kolesom,
  • greste na sprehod v naravo, na obrobje mesta na svež zrak.

Če k temu dodamo še:

  • košnjo trave, kidanje snega in druga domača opravila,
  • službo z veliko gibanja (medicinske sestre, vsa fizična dela, natakarice ...)

in to kombinirate z zdravo prehrano, ste v bistvu naredili skoraj vse za svoje telo.

Za nas, ki smo od jutra do večera za računalnikom ali po drugih sedečih službah, pa to nikakor ni dovolj. Za take se priporoča nekajkrat na teden zmerno gibanje (tek, hitra hoja ...) v trajanju 20 do 30 minut, v kar ne štejemo ogrevanja. Lahko tudi več, vendar je za zdrav način življenja čisto dovolj.

Ste slabe volje, imate turoben dan? Lahek tek v naravo. Sliši se preveč preprosto, ampak deluje.

Svež zrak?

V stanovanjih in pisarnah je zrak povečini suh, še posebej pozimi. S tem se iz kože dodatno izgublja tekočina, zaradi česar se koža hitreje stara. V mestih je zrak najbolj onesnažen zaradi izpušnih plinov, topil, kovin in prahu. Nastane mešanica rakotvornih snovi, ki so človeku škodljive. Si torej želite lepšo in privlačnejšo kožo? Želite svojemu imunskemu sistemu pokloniti nekaj lepega? Odpravite se v naravo na svež zrak.

Za konec omenimo še sonce. Brez sonca ni življenja. Človeško telo je ustvarjeno tako, da ga potrebuje, pod žarki v človeškem telesu se tvori vitamin D. Že nekaj minut izpostavljenosti soncu nekajkrat na teden bo dovolj, odvisno od letnega časa in tipa kože. Sonce nas naredi srečnejše, dobesedno.

Gibanje, svež zrak in sonce

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu