NAVIGACIJA

Finančna svoboda

Z drugimi besedami: finančna neodvisnost. Svoboda, ko vam ni treba več misliti na denar, na plačevanje položnic in drugih obveznosti. Denar dobesedno služite v spanju. Zjutraj se zbudite z večjo številko na transakcijskem računu. 

Finančna neodvisnost se ne zgodi čez noč. Potrebuje svoj čas, vztrajnost in jo uživa zelo, zelo malo prebivalcev našega planeta. Skrivnost ni v količini denarja, ampak konstanten tok prihodkov, ki pokrije vse življenjske stroške in še ostane za nadaljnje investiranje. Z drugimi besedami, lahko se odpravite na počitnice in medtem služite denar. Skoraj neverjetno?

Morda vam pred očmi sedaj skačejo nepredstavljive številke. Številka je dosti nižja, kot si mislite. Postavite si za začetek življenjske stroške na minimum. Vsaj začasno torej s seznama črtajte stvari, ki ne prinašajo popolnoma nobenega dobička niti niso nujno potrebne. Če se že ne morete odpovedati televiziji, se vsaj odpovejte naročnini za dodatne programe. Razmislite o nepotrebnih kavicah, cigaretah ..., zabave omejite na enkrat na mesec ali jih zamenjajte s kakšnim brezplačnim športom, kjer se lahko bolj zdravo družite z ljudmi. Odpovejte se novemu modelu avtomobila.

Ko vse to odštejete od trenutnega standarda in si izračunate minimum potrebnega denarja na mesec, kakšen znesek bi to bil? Ta znesek predstavlja prag finančne neodvisnosti. Ko vam uspe na mesec s prihodki iz različnih virov (brez dodatnega vloženega dela!) preseči ta znesek, postanete finančno svobodni!

Zakaj brez vloženega dela? To nikakor ne pomeni, da nikoli ne bomo delali. Pomeni, da bomo delo opravili prej. Morda bomo napisali pesem, ki se bo prodajala prek spleta. Če imamo več denarja, nabavimo avtomat za čaj in ga postavimo na ulico. Če imamo dovolj denarja, kupimo stanovanje in ga dajemo v najem. Če denarja sploh nimamo, postanimo kreativni in sami poiščimo priložnosti, ki nam bodo vračale denar. Kot fotograf lahko prodajamo fotografije prek spleta. Isto fotografijo lahko prodate večtisočkrat za en evro. Vsak dan. Kot plesalka lahko posnamete učenje plesa. In to zapakirate v produkt, naložite na splet. Po svetu se ljudje neprestano želijo učiti plesnih korakov. Vsak dan. In dobra stvar tega je, da lahko greste na morje in pri tem še vedno služite.

Razmišljajte o malih številkah. Nekaj evrov na dan je nekaj tisoč evrov na leto. Če vam to uspe, sledite receptu in neprestano povečujte prihodke. Z dobro vizijo, delom in zastavljenim prožnim načrtom lahko v nekaj letih zagotovo dosežete prag finančne neodvisnosti.

Še bolj zanimivo je to, da bolj ko boste pri tem uspešni, več energije boste dobili nazaj. Tudi ko dosežete prag finančne neodvisnosti in bi se lahko vsaj začasno ustavili, se ne boste. Prav iz razloga, ker vas sedaj popolnoma nič več ne ovira, da ne bi postali še uspešnejši.

Vsekakor priporočam, da se na pot v finančno neodvisnost podate na svojem področju. Laže in hitreje boste uspeli na tem področju, ker to panogo poznate in ker je že v vas strast do dela.

Neglede na področje, vedno lahko najdete način, da postanete finančno svobodni. Tudi, če delate kot pek, vrtnar ali avtomehanik v delavnici. Popravljanje avtomobilov lahko posnamete, objavite zanimive nasvete ter s tem služite denar. Vsak ogled in klik na oglas bo prinesel denar direktno v vaš žep. Bralci pa bodo prejeli uporabne izkušnje in nasvete glede popravljanja avtomobilov. Točno to, kar potrebujejo in iščejo. Vsi v zgodbi morajo pridobiti.

Napišite knjigo s svojega področja, govorite iz izkušenj in jo naložite v spletne knjigarne. Za vsak nakup boste prejeli nekaj evrov. Sprogramirajte aplikacijo za telefon ali novo spletno storitev.

Čim več različnih virov in finančnih prilivov boste imeli, bolj stabilno bo vaše finančno stanje. Tudi če imate že sedaj uspešno podjetje, razmislite o novih virih prihodkov. Če kdaj v prihodnosti kakšna veja prihodkov propade, imate še veliko drugega železja v ognju. Ne stavite vsega na eno karto.

Potem ko se snežna kepa začne kotaliti po strmini, postaja vse večja in večja. Tako je tudi tukaj.

Ta način zahteva veliko mero vztrajnosti, dela in potrpežljivosti. Tako lahko zaslužite, kolikor želite, nimate omejitev. Denarja in sredstev je neomejeno. Denar je samo številka na računu. Če imate na računu višjo številko, to ne pomeni, da ima na drugi strani nekdo manj denarja. Denar ni originalna slika Mona Lize, ki jo nekomu vzamete in se nato drugi počuti prikrajšanega, ker je nima več. Razmislite o tem, to je zelo pomembno! Obenem ne pričakujte, da vas bo denar naredil srečnejše. Ne bo. Sreča ni povezana z denarjem. Ko bi vsaj imeli denar za bazen in novi avto, potem bi bili pa res srečni, kajne?

Ta način nikakor ni za tiste, ki iščejo hitre zaslužke z danes na jutri.

Naj služenje denarja postane ena sama zanimiva igra. Pri vsem tem glejte, da v igri pridobijo vsi! In upam, da pri tem nikoli ne postanete sebični. Denarja je dovolj za vse. Vsi si zaslužijo dostojno življenje. Nekateri živijo na takšnih krajih, kjer nimajo ne osnovnih pogojev za življenje ne infrastrukture, šol in znanja. Zato vrnite del denarja in predvsem znanja nazaj v družbo in v projekte, ki omogočajo lepše življenje tudi drugim ljudem, ne glede na to na katerem koncu sveta živijo.

Finančna svoboda

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu