NAVIGACIJA

Denar in poslovne priložnosti

Pravijo nam tudi, da denar ni pomemben. Da ga je na Zemljo poslal sam hudič in podobno. Prepričan sem, da je denar lahko nekaj povsem dobrega.

Pomembno je, na kakšen način si bomo denar prislužili in kakšen odnos gradimo do bogastva ter kaj počnemo z njim.

Proučevali so ljudi, ki so zadeli večje dobitke na loteriji. Dobitniki so čez noč postali milijonarji. Sreča je v prvih mesecih kar kipela iz njih. Kupovali so marsikaj, se vozili z novimi modeli avtomobilov ter se preselili v prestižne vile. Čez nekaj let je zaloga denarja skopnela in pristali so na cesti. Na banki jim je narastel dolg, bankrotirali so, zapadli v depresijo in postali še bolj nesrečni, kot so bili, preden so zadeli glavni dobitek. Večji ko je dobitek, večji je padec. Po statistiki v prvih letih bankrotira kar večina. Loterija tako ni ravno pravi način za služenje denarja. Če človeku seveda sploh uspe zadeti tako velik dobitek.

Zakaj? Zato, ker:

  • si tega denarja niso pošteno prislužili,
  • so ves denar porabili namesto, da bi ga investirali,
  • je to zanje preprosto preveč denarja, da bi ga lahko v miru upravljali s trenutnim znanjem in sposobnostmi.

V isto kategorijo kot igralci iger na srečo spadajo še: tatovi, kriminalci ali podjetniki, ki si denar služijo z zvijačami, piramidnimi shemami (goljufivi investicijski načrt) itd. Prej ali slej pristanejo na tleh z debelo ničlo na računu.

Pot je pomembna! Denar si morate prislužiti s trdim delom, po korakih, ne čez noč. Z znanjem, veščinami in poštenimi, tovariškimi odnosi. Brez bližnjic.

Če želite zaslužiti več kot povprečno plačo, morate tudi trgu ponuditi več od povprečja.

Imate idejo za zagon podjetja? Lahko ljudem ponudite kaj novega in koristnega? Morda svoje znanje, izkušnje, storitve? Začnite! Razmislite, kaj vas zadržuje, in začnite delati na tem, da to spremenite. Ne smete samo sanjati, ker boste za vedno ostali sanjač. Če ne boste poskusili, bo odgovor zagotovo ne.

Ne poskusite samo enkrat. Poskušajte in si prizadevajte tako dolgo, dokler vam ne uspe! Ne glede na vašo starost, spol, od kod ste, na doseženo znanje, dokončane šole ..., čeprav vas mediji učijo drugače: da potrebujete to in ono, da postanete uspešni.

Delajte dobro, s pozitivnim in prijaznim odnosom do strank. Če vztrajate, ni razloga, da vam ne bi uspelo. Ponudite v storitvah ali izdelkih nekaj novega ali boljšega in uspeh bo toliko hitrejši. Kaj je ključ do uspeha in posledično tudi do denarja?

  • Strast do dela in vztrajnost,
  • pozitiven odnos do dela in prijazen odnos do strank ter sodelavcev,
  • entuziazem, s katerim boste brez napora lahko ure in ure delali,
  • vizija in cilji (kratkoročni, dolgoročni).

Razmišljajte široko. Takoj ko se namreč omejite, boste tam zastali. Če razmišljate široko, na začetku res ne boste z danes na jutri ustvarili vsega, boste pa podzavestno postopoma uresničevali cilj. Postanite odprti za nove ideje.

S tem ko razmišljate na široko in ste odprti za nove ideje, se vam bodo vse namere začele zlagati proti končnemu cilju. Pri tem je pomembno, da verjamete vase! Izberite težek cilj in merite visoko. Seveda bo v začetku veliko padcev, to vedno vzemite kot del učenja. Uživajte pri vsakem koraku, tudi pri teh na začetku, ki vas bodo spravili na tla. Življenje vas preizkuša. Vztrajnim bo uspelo. Ko ste na tleh, se poberite. Pokažite življenju, da vas je nemogoče zadržati na tleh.

Denar bo zagotovo sledil. In denarja bo točno toliko, kolikor je vaša vrednost na trgu dela. Če zaslužite premalo v trenutni službi, se vprašajte, zakaj. Delate v službi več ali manj, kot bi morali? Morda delate odlično in čakate na povišico. Šef ne bo prišel do vas in vas vprašal, ali vam lahko ponudi višjo plačo.

Vas omejuje pomanjkanje znanja ali veščin? Dan ima dovolj ur. Splanirajte si dan tako, da imate vsak dan čas za učenje in urjenje. Brez izgovorov.

Za višje mesečno plačilo se borite za višjo urno postavko, ne za več ur dela. Povečajte svojo vrednost na trgu dela v odgovornosti in zaupanju. V skoraj vsakem podjetju ali organizaciji so zaposleni razvrščeni po lestvici, glede na odgovornosti. Na vas je, da se vzpnete. Vam je zmanjkalo stopnic v trenutni službi? Poiščite nove stopnice v drugem podjetju ali razmislite o odprtju lastnega podjetja.

Kaj je še pomembno pri služenju denarja?

Trdo delo. Vztrajnost. Zanesljivost in dostopnost. Znanje in izkušnje. Ideje, ki jih realiziramo v praksi in koristijo končnim potrošnikom. Lokacija ni pomembna, kot se zdi na prvi pogled (sladoled boste sicer težko prodajali na Antarktiki), vendar se lahko v takih primerih kadarkoli preselite. Prijazen odnos do strank in vseh živih bitij.

Življenje nas vseskozi preizkuša. Na vseh področjih. Ni preprosto. V vsakem primeru je težko, če gledamo s te strani. Težko je plačati položnico za elektriko in se preživljati, če nimamo denarja. In na drugi strani je težko ure in ure razvijati ideje, razvijati sebe in preizkušati meje svojih zmogljivosti. V vsakem primeru je po svoje težko. Vendar upam, da izberete drugo možnost.

Ne glede na to, koliko denarja zaslužite, se vprašajte:

Koliko mesecev brez izgube trenutnega standarda, lahko preživite v kriznih časih? Vzemimo za primer izgubo službe, padec povpraševanja v podjetju, nezmožnost dela, nesreče ali druge faktorje. Je to en mesec, dva ali tri, leto in več? Razmišljate v smeri finančne neodvisnosti?

Denar in poslovne priložnosti

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu