NAVIGACIJA

Čas

Čas je edina stvar, na katero nimate vpliva. Vse drugo lahko nekako upravljate. Lahko se premikate po prostoru. Hodite naprej ali nazaj, levo, desno ter skačete v zrak ali se zakopljete v zemljo.

Lahko si pridobivate prijatelje ali sovražnike. Lahko ljubite ali sovražite. Prostor okrog sebe spreminjate po lastnih željah. Spreminjate kot plastelin. Ustvarite to ali ono. Lahko kupujete stvari in služite ogromne količine denarja. Vendar nikakor ne morete kupiti časa niti ga ne morete zavrteti nazaj. Saj to vemo vsi! Vendar, koliko se jih tega resnično zaveda?

Za nas ni pomembno, kdaj in kako je čas nastal ter kdaj ga bo konec. Nam je pomemben predvsem tisti drobni interval od našega rojstva do smrti. Kako ga preživljamo in s kom? Delamo v življenju pozitivne spremembe? Ga preživljamo stresno? Produktivno in kreativno?

V trenutku, ko se tega popolnoma zaveste, začnete na čas gledati drugače. Tako vam nikoli več ne bo dolgčas in nikoli več ga ne boste porabljali za zadeve, v katerih ne vidite koristnih rezultatov.

Pri rezultatu ne mislim na nekaj oprijemljivega. Lahko je preprost telefonski klic staremu prijatelju, ki obema polepša dan. Rezultat torej, v smislu prijaznosti in zadovoljstva, ko sebi ali drugemu poklonite lep trenutek. Pri vsaki stvari, ki jo počnete, se vprašajte, kakšne pozitivne rezultate lahko pričakujete in ponudite. Vedno.To potem naredite v praksi.

Kar hitro se lahko nekega dne zbudite skoraj stari in se vprašate, kam je šel čas in kje so kakšni rezultati? Kaj ste počeli ves čas? Če počnete v vsakem trenutku natančno to, kar radi opravljate, vključujete vam pomembne ljudi in ste pri tem aktivni, se vam namreč ni treba bati, da bi kdaj obžalovali preživete trenutke.

Ker postajate nadvse aktiven človek, boste prej ali slej naredili kakšno dejanje, ki morda ne bo v skladu z vašim dobrim prepričanjem. Morda se bo na koncu pokazalo kot slabo dejanje ali pa bodo drugi vzeli pripetljaj kot vašo napako. Naj vas to ne spravi na tla. Vsi delamo napake. To je človeško. Ne iščite v drugih razumevanja, ne potrebujete tega. V tistem trenutku ste delali po svojem takrat najboljšem prepričanju. Morda vas je zaneslo, kot radi rečemo. Nihče nima absolutne kontrole v popolnoma vseh situacijah.

Zato se ne grizite, če naredite kakšno napako. Naj napaka postane del vas in se iz nje naučite čim več. Predvsem pa je ne ponavljajte.

Aktivnosti razporedite čez dan in mednje vključite druženje z družino, prijatelji in ljudmi, s katerimi želite skupno preživljati osebne in poslovne trenutke. Čas je najdragocenejša postavka v življenju, uporabite jo gospodarno. Tako vam nikoli ne bo žal.

Kot smo ugotovili, je čas največja investicija, ki ga lahko namenimo nekomu drugemu. Čas, ki ga fant nameni punci, starš otroku ali gasilec pomoči potrebnim. Ko z nekom sedite ob kavi, vam lahko nasmeh na obraz prinese že dejstvo, da bi sogovornik lahko te trenutke preživljal s komerkoli. Vendar je izbral vas. Ni to lepo?

Lahko si ustvarite po svojem mnenju popoln urnik. Delo, adrenalin, meditiranje, kuhanje, hobi, malo športa, igranje z otroki, druženje in zabava. Ne glede na to kako si boste razporedili urnik in aktivnosti, vedno boste prej ali slej zapadli v rutino – zaradi ponavljajočega se vzorca. Morda bo rutina to, da se sleherno soboto zjutraj odpravite v hribe. Zato tu in tam namenoma prekinite rutino, odklopite se od vsakdana. Vzemite si čas samo zase ali naredite kakšno stvar, ki je v popolnem nasprotju z rutinskimi aktivnostmi.

Ne pozabite: časa ne morete zavrteti nazaj. Izkoristite ga za lepe trenutke. Polepšajte dan še komu drugemu. Investirajte ga v boljši jaz. Vsak dan, vsak trenutek.

Čas

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu